Seguint la metodologia de treball en salut comunitària, que es basa en la participació efectiva i concreta de la comunitat en la fixació de prioritats, la presa de decisions i l’elaboració i posada en marxa d’estratègies de planificació per assolir un millor nivell de salut, durant l’any 2013 i 2014 es van dur a terme diferents activitats per tal de poder veure el que més preocupa als Sallentins.
Es va ver una anàlisi de la situació de salut, que va consistir en un estudi a nivell qualitatiu i quantitatiu.
Per una banda es va fer l’estudi qualitatiu, amb dos activitats: es van repartir un seguit de caixes on la gent podia respondre tres preguntes relacionades amb la salut de forma anònima i més tard es van dur a terme entrevistes grupals on es parlava del que més preocupa al poble.
D’altra banda es va fer un estudi quantitatiu que recollia les dades estadístiques més rellevants en relació a les característiques de la població de Sallent.
Un cop acabada l’anàlisi de salut es va fer una recopilació de les problemàtiques que van sortir amb l’idea de poder fer una priorització del problema que més preocupa a la gent de Sallent i així poder començar a treballar en estratègies de millora.
El passat dijous 5 de febrer es va fer la sessió de priorització. A la sessió van acudir unes 22 persones de diferents entitats i a títol individual. Es va presentar el llistat de problemes i seguidament es van fer la priorització.
El llistat de problemes que vam presentar va ser:
- Gent gran que està sola, especialment aquelles persones amb problemes econòmics i/o de mobilitat.
- Infraestructures i deixadesa (desaprofitament d’edificis abandonats, invasió d’espai públic per part d’alguns bars, pisos/habitatges no acabats, mal estat dels carrers i voreres, brutícia (burilles i brutícia entorn el camp de futbol), pocs contenidors. Poc civisme (caques de gos per terra)].
- Pèrdua de zones verdes.
- Contaminació: Possibles filtracions de la muntanya de sal a l’aigua i al sòl, contaminació del riu, atmosfèrica i acústica.
- Immigració, poca integració i rumors assentats sobre que els immigrants es queden totes les ajudes.
- Manca de participació/col·laboració dels joves.
- Desestructuració familiar.
- Problemes socioeconòmics derivats de l’atur i de la crisi: problemes per pagar l’habitatge, problemes econòmics i socials degut a les famílies en atur.
- La salut mental en edat adulta i en joves degut a l’atur i a les males condicions socioeconòmiques.
- Manca de serveis: gran nombre de serveis privats en comparació als serveis públics, pocs ajuts per als menjadors escolars, retallades de serveis: en salut i en les prestacions socials (atur), burocratització de molts tràmits (permisos per fer activitats al carrer).
- En joves abús de substàncies com tabac, alcohol, haixix i marihuana. (Especialment per carnaval i altres festes).
- Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica.
- En els infants excés de medicalització deguts a problemes de conciliació laboral, així com la manca d’habilitats parentals.
Un cop feta la priorització entre totes les persones que van participar, va resultar que el problema que més preocupa als ciutadans de Sallent és el següent:
Gent gran que està sola, especialment aquelles persones amb problemes econòmics i/o de mobilitat.
Finalitzada la priorització i sabent quin tema s’ha de començar a treballar, es va acordar que en menys d’un mes es convocaria de nou la gent per buscar una acció que es pugui posar en pràctica. Potser no es podrà eliminar el problema per la seva complexitat, ja que les causes són de caràcter individual, econòmic, social, etc. però si que es pot canviar la situació d’aquells que el pateixen, això sí, treballant entre tots.
L’objectiu d’aquesta segona trobada és poder fer una pluja d’idees amb diferents propostes dels participants per comença a treballar conjuntament per millorar la salut social de Sallent.
Pel seu caràcter innovador i participatiu, el projecte ASACO Sallent ha sortit de nou als mitjans de comunicació, tant a la premsa del Departament de Salut com a la premsa digital més propera a la regió central.
http://www.elsetmanari.cat/noticies/detail.php?id=22439
Font: EAP Sallent/ASACO