La Llei de barris de Catalunya va millorar la salut física i mental de les persones,  segons un estudi. Entrevistem la primera autora d’aquest treball 

Recentment s’ha publicat un estudi sobre l’impacte de la regeneració urbana en la salut a la prestigiosa revista Journal of Epidemiology and Community Health.  Aquest estudi porta per títol “Els efectes d’un projecte de regeneració urbana sobre la salut i sobre les desigualtats en salut: un estudi quasi experimental a Barcelona (“The effects of an urban renewal project on health and health inequalities: a quasi-experimental study in Barcelona”).

No hem volgut deixar passar l’oportunitat de conversar amb la primera autora de l’estudi fet a Barcelona, Roshanak Mehdipanah (PhD). Ella és llicenciada per la Universitat de Toronto,  màster en ciències per la Universitat de Waterloo i doctorada per la Universitat Pompeu Fabra. Forma part de l’equip del Projecte SOPHIE com a investigadora en temes d’entorn construït (built environment).

El Projecte SOPHIE té com a objectius principals  identificar i avaluar els impactes de les polítiques estructurals (socials i econòmiques)  en les desigualtats socials en salut en l’àmbit local i europeu, posant una atenció especial en la implicació dels diferents col·lectius socials afectats. És un projecte cofinançat pel setè Programa marc de la Unió Europea.

Senyora Mehdipanah,  parli’ns  del Projecte SOPHIE.

És un projecte europeu que té l’objectiu de generar nova evidència científica sobre l’impacte dels canvis estructurals en les desigualtats en salut i de desenvolupar mètodes d’avaluació a Europa.

Carme Borrell és la investigadora principal de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per al Projecte SOPHIE, i també és la coordinadora general d’aquest projecte europeu.  A més, l’ASPB també lidera algunes àrees d’investigació.

Hi ha diversos països participants i nou àrees d’investigació, des de macroeconomia a habitatge. Cada àrea està liderada per un país, però tots els països participen en diverses àrees. Dins l’àrea d’entorn construït, que lidera el grup italià, l’ASPB col·labora amb un cas d’estudi, que és l’avaluació de la Llei de barris.

Vostè perquè creu que és important avaluar l’efecte de les diverses polítiques sobre la salut?

Perquè la política i les polítiques, tot i tenir un efecte important sobre la salut de les persones, no tenen en compte la salut en les seves fases de planificació, implementació i avaluació.

En què consisteix la Llei de barris?

És una llei que s’ha implementat entre 2004 i 2011 amb l’objectiu d’incrementar els beneficis econòmics i socials en barris amb pocs recursos.

Cada barri que es volia acollir a la Llei va presentar un projecte i en el cas dels projectes acceptats, el 50% del cost va anar a càrrec de la Generalitat i l’altre 50%, a càrrec del govern municipal.  Els barris han tingut quatre anys per implementar els seus projectes.

Quins efectes ha produït la Llei de barris?

Ha millorat la salut de les classes treballadores manuals1 i ha disminuït les desigualtats en salut.

Tot i que les intervencions d’aquest tipus solen millorar en primer lloc la salut de les classes treballadores no manuals, en el cas de la Llei de barris, la salut autopercebuda2 dels treballadors manuals ha millorat més que la d’aquells que no ho són.

Pel que fa al seu estudi i a l’article publicat al Journal of Epidemiology and Community Health, quines són les persones que l’han dut a terme?

La majoria dels autors (Rodriguez-Sanz, Malmusi, Díez, Bartoll, Borrell i jo mateixa) som treballadors de l’ASPB i, a més, hi ha Carles Muntaner, que és un epidemiòleg social.

A l’article diuen que hi ha una relació entre planificació urbana i salut.

La regeneració urbana intenta millorar l’àmbit social i físic de les persones. Si ambdós milloren, millora la salut i també disminueixen les desigualtats en salut

Aquest estudi va estar precedit per un altre estudi qualitatiu previ, en què va consistir?

En l’estudi qualitatiu previ es va usar un mètode innovador anomenat mapatge conceptual (concept mapping). Es van organitzar tres grups de discussió amb veïns que portaven més de cinc anys en els barris estudiats i els vàrempreguntar pels canvis en el seu barri que havien incidit en el seu benestar. Les persones van mencionar diverses intervencions de la Llei com molt positives i importants pel seu benestar.

Què aporta el seu estudi?

Conclou que un projecte de renovació urbana té un efecte positiu sobre la salut de les persones que viuen en els barris intervinguts.

Es plantegen una altra avaluació més endavant?

Les variables dependents estudiades3 són les més adequades per a l’avaluació a curt termini. Per a l’avaluació a més llarg termini es necessitaria un altre tipus de variables: activitat física, efectes sobre la salut més específics, etc.


Per a més informació sobre l’estudi: Comunicat de premsa del projecte


Notes :

1 classes treballadores manuals (formades per treballadors manuals qualificats i no qualificats) i classes treballadores no manuals (per personal tècnic i de gestió, professionals liberals, càrrecs intermedis, comercials i treballadors qualificats nomanuals)

2 mitjançant la resposta a la pregunta: En general, com diria vostè que és la seva salut?

3 salut autopercebuda i salut mental

Quant a Projecte ASACO

Aquest és un grup que treballa en projectes de salut comunitària a la Catalunya Central.
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s