Treball i salut

“El Dia Internacional dels Treballadors, el Primer de Maig, és la festa reivindicativa del moviment obrer mundial. Aquesta jornada de lluita pels drets dels treballadors fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889.  Es decidí que, en homenatge als màrtirs de Chicago, l’1 de maig seria el dia de protesta i reclamacions obreres.” (1)

Potser us pregunteu perquè dediquem unes línies al treball en un blog dedicat a la promoció de la salut.  Mireu què en diuen els experts:

“El desempleo pone en riesgo la salud, y ese riesgo es mayor en las regiones donde el desempleo está extendido. Los efectos que ejerce el desempleo sobre la salud están relacionados tanto con sus consecuencias psicológicas como con los problemas económicos que conlleva.” (…) “Un trabajo seguro incrementa la salud, el bienestar y la satisfacción laboral. Tasas de desempleo más elevadas causan más enfermedades y muerte prematura.” (2)

 Per tant, el treball és un determinant social de la salut, i com a tal hauríem de considerar-lo des dels serveis de salut, donar-hi  importància i tenir en compte els contextos, les relacions, els actors i els recursos.

 Un exemple molt didàctic el tenim en “El centro de salud no es el centro de la salud”, una imatge interactiva per anar descobrint:

Enllaç a "El centro de salud no es el único centro de salud"
captura de pantalla de l’aplicació interactiva

La salut ve condicionada per una sèrie de determinants entre els quals es troben les condicions de vida i de treball, el medi ambient, les condicions polítiques, els serveis sanitaris, etc.

L’evidència de la importància dels determinants socials sobre la salut, fa que aquesta esdevingui un assumpte col·lectiu. (3)

És per això que és molt important que des dels centres d’atenció primària es dugui a terme una aproximació comunitària que contempli un enfocament biopsicosocial complet, ja que la salut s’entén millor com a resultat d’una combinació de factors biològics, psicològics i socials.

(1) Wikipedia. Disponible a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Dia_del_treball
(2) Wilkinson, R; Marmot, M. Los Hechos probados © World Health Organization, 2003. Edición española, traducción de la 2ª edición de la OMS, Ministerio de Sanidad y Consumo. (Depósito Legal: M-32.370-2006). pàg 20. Disponible a:
http://www.msc.es/profesionales/saludPublica/prevPromocion/promocion/desigualdadSalud/docs/hechosProbados.pdf
(3) Montaner, Isabel; Foz, Gonçal; Pasarín, M.Isabel.  La salud: ¿un asunto individual…?. AMF 2012;8(7):374-382. Pàg 375. Dispoinible a: http://www.amf-semfyc.com/web/article_ver.php?id=1015

Enllaços d’interès: 

Carta d’Otawa – Declaració de Jakarta – Blog AP 12 meses 12 causas – Blog ASACO

——————————————————————————————-

Font: CatCentral blog

Quant a Projecte ASACO

Aquest és un grup que treballa en projectes de salut comunitària a la Catalunya Central.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Determinants de la salut, Salut Comunitària i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s